Är sockerskatt en bra väg att gå?

Livsmedelsindustrin har ett pågående arbete för att motverka skatter som styrmedel för hälsosammare livsmedelsval som finns dokumenterat i flertalet vetenskapliga publikationer. Många likheter föreligger med hur tobaksindustrin arbetade under 50- och 60-talet för att motverka sunda åtgärder, skriver artikelförfattarna.
Livsmedelsindustrin har ett pågående arbete för att motverka skatter som styrmedel för hälsosammare livsmedelsval som finns dokumenterat i flertalet vetenskapliga publikationer. Många likheter föreligger med hur tobaksindustrin arbetade under 50- och 60-talet för att motverka sunda åtgärder, skriver artikelförfattarna Göran Greider, Claude Marcus och David Stenholtz.
”Inför en skatt på socker och gör frukt och grönsaker billigare”
”I dag äter vi 118 gram socker per dag. Det är nästan fem gånger mer än WHO:s rekommendation om max 25 gram per dag. Det har debatterats huruvida vårt intag har ökat eller inte. Vi kan konstatera att tillförlitliga data saknas eftersom Jordbruksverket endast uppskattar konsumtionen av fritt socker. Data saknas avseende trenderna i vår konsumtion av totalt socker, alltså inklusive allt socker och sirap som tillsätts till olika livsmedel. Till detta kan läggas andra sockerhaltiga produkter som exempelvis apelsinjuice. Den innehåller lika mycket socker som coca-cola men här är inte sockret tillsatt och räknas därför inte heller in. Det står helt klart att många har en extremt hög konsumtion och att detta orsakar mycket ohälsa.”
 
Se i videon här nedan när Folkhälsominister Gabriel Wikström mötte just Claude Marcus i en kort debatt i Agenda tidigare i år

Lämna ett svar